Despre Noi
Cazare
Oferta
Imprejurimi
Contact

Imprejurimi

Cautare pe site


Vremea in Campulung

Manastirile pictate din Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina

 

Bucovina, "Tara de fagi" (Buchenland in germana), ofera calatorului privelisti de o rara frumusete. La acestea se adauga mai multe manastiri construite de mari domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor, etc...).
Dupa 1530, biserici si manastiri fortificate datand din sec. XV-XVI au fost impodobite cu fresca exterioara la initiativa domnitorului Petru Rares, a mitropolitului Grigorie Rosca, a boierilor Arbore si Movilesti. Prin grija restauratorilor si a obstilor calugaresti, lacasurile din Bucovina isi continua si astazi menirea, primind deopotriva pe credinciosi sau pe simplii iubitori de frumos atrasi de faima albastrului de Voronet, rosului de Humor, verdelui de Sucevita, galbenului de Moldovita sau maiestritei combinatii de culori de la Arbore.
Frescele exterioare ale bisericilor Humor, Moldovita, Arbore, Voronet, Sucevita, arhitectura si pictura manastirilor Putna, Dragomirna, Rasca, Slatina, ale bisericilor Patrauti, Balinesti, Probota, Bogdana, bogatele muzee de arta medievala, frumusetea peisajului si a creatiei artistice populare, au contribuit la decernarea distinctiei Marul de Aur (Pomme d'Or) Bucovinei de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism (FIJET), au dus la inscrierea tezaurului din Bucovina in catalogul UNESCO - "Mari monumente ale lumii".